måndag 18 oktober 2010

Kampen om silvret

Efter lite mer än tio år kommer teaterföreställningen "Kampen om silvret" att läggas ner. Det var ett historiskt spel som handlade om en del av de händelser som faktiskt utspelade sig vid Stollbergs gruvor. Och fastän det spelades under en helg varje sommar i över tio år så måste jag erkänna att jag inte har sett spelet en enda gång.

Teaterpärlan kan stolt meddela att vi blivit tillfrågade av Väster Silvbergs Vänner om vi har lust att sätta upp något slags föreställning där i sommar.

En söndag, för inte så länge sedan, träffades vi för ett första inledande möte. Det var två representanter för vänföreningen och tre från pärlan; Totta, Curre och jag. Vi bjöds på kaffe och sockerkaka inne i den lilla gruvstugan (Ja, kaffe kokat över en öppen eld smakar fantastiskt gott, speciellt om man är lite frusen av sig), och fick en historisk introduktion till gruvorna. Efter den stunden gick vi på rundvandring i området, och kikade på möjliga spelplatser.

Jag har länge haft en idé i huvudet, om en föreställning som inkluderar folktro och sagor på något sätt. En föreställning som man kan skratta åt, men som också kan skicka ett par kalla kårar längs ryggraden. Och gruvområdets mytologi passar utmärkt för det, sceneriet är ju fantastiskt, och det är inte svårt att föreställa sig varför historier som den om "gruvfrun" uppstod på en plats som i gruvorna.

Men än så länge ligger allt på planeringsstadiet. Jag har fått en lunta med information att läsa, och har börjat skissa lite löst på ett manus. Mer info kommer så fort vi har någon. ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...